grzybnią boczniaka Hodowlany

site
Paraguay con sabor

Temat: Hodowla boczniaka
JESTEM ZAINTERESOWANA HODOWLĄ BOCZNIAKA A PRZEDE WSZYSTKIM JAKIE TRZEBA SPEŁNIĆ WARUNKI HODOWLANE ABY BYŁO TO OPŁACALNE, GDZIE MOŻNA KUPIĆ I ZA ILE GRZYBNIE (MIESZKAM W tORUNIU I CHCIZŁABYM JAK NAJBLIŻEJ JĄ KUPIĆ). WAŻNE TEŻ JEST GZIE SĄ PUNKTY SKUPU-TORUŃ LUB BYDGOSZCZ.ZA WSZYSTKIE INFORMACJE BARDZO DZIEKUJE GDYŻ MI SĄ ONE BARDZO POTRZEBNE.
Źródło: grzybypodhala.nethit.pl/viewtopic.php?t=89



Temat: Kącik kulinarny
W gre wchodza takie atrakcje jak nastrzykiwanie wodą, pakowanie substancji wiążącej wodę, dodawanie soi, zeby ilość białka się zgadzała. w wyniku tego z 1 kg mięsa można otrzymać nawet 2 kg wędliny (chociaż przepisy POZWALAJĄ tylko na 1,3kg ).
Należy w tym miejscu przypomnieć, ze soja zawiera dużo fitoestrogenów (to takie roślinne odpowiedniki estrogenów) które w organizmie działają jak żeńskie hormony i u facetów obniżają poziom testosteronu, co wiadomo do czego może prowadzić (dodam, że u kobiet prowadzi do samych dobrych rzeczy, jak na przykład wydłużenie cyklu, złagodzenie objawów menopauzy, przeciwdziałanie nowotworom)

a kupa nie jest glównym składnikiem grzyba, tylko podłoża, na którym grzyb rośnie. ten sam grzyb na innym podłożu też wyrośnie (patrz dziko rosnące pieczarki), ale wolniej i zapewne mniej okazały. Więc w hodowlach bardziej opłacalne jest hodowanie na gównie, podobnie jak przekarmianie kurczaków paszą z hormonami, antybiotykami czy innym gównem.


EDIT aaa poza tym przecież tylko pieczarki, boczniaki i jeszcze pare innych mniej znanych to grzyby hodowlane. Wszystkie inne to dziko rosnące w lesie, dlatego są takie drogie.
Źródło: overkill.pl/forwhom/viewtopic.php?t=2933


Temat: Grzyby i zdrowie
Boczniak ostrygowaty (Pleurotus ostreatus)
prezentowany pięknie na stronie Zenita, zarówno w galerii jak i w opisie wyprawy na zimówki 30.12.2001, jest grzybem hodowlanym. W naturze występuje późno, najczęściej w listopadzie. Okazuje się, że boczniak posiada wiele właściwości sprzyjających zdrowiu a nawet jest traktowany jako grzyb leczniczy. Na stronie:
http://lecive-houby.wz.cz/hliva.htm można znaleźć informacje o uprawie i właściwościach tego grzyba. Na tej stronie można także dowiedzieć się o innych grzybach uprawianych i sposobach ich uprawy.
Okazuje się, że boczniak ostrygowaty w swojej suchej masie zawiera: 50% węglowodanów, 25% białek, 5-10% substancji mineralnych oraz azotu i fosforu, 1-2 % tłuszczów, witaminy C i B oraz znaczne ilości kwasu foliowego, który wspomaga rozrost młodych komórek w tym również komórek produkowanych przez szpik kostny. Niedostatek kwasu foliowego w organiźmie powoduje m.in.
-zaburzenia wzrastania włosów,
- zaburzenia w rozwoju kości,
-zmiany zapalne naskórka w okolicy ust,
- obniżenie poziomu białych krwinek.
Przeprowadzone próby wykazały, że spożywanie boczniaków powoduje:
- obniżenie poziomu lipoprotein w surowicy krwi,
- obniżenie poziomu cholesterolu
i trójglicerydów.
W tradycyjnym lecznictwie chińskim boczniaki w formie sproszkowanej podawane są na wzmocnienie naczyń krwionośnych
i ścięgien mięśni. We współczesnej medycynie chińskiej podaje się ususzone i sproszkowane boczniaki przy leczeniu lumbago
i tendencjach do drętwienia kończyn.
W Czechach produkuje się extrakty dietetyczne z użyciem boczniaków przeznaczone dla redukcji poziomu cholesterolu. Rosjanie wyizolowoli z boczniaka antybiotyk o nazwie Pleurotin. Japończycy informują o ztrzymywaniu rozwoju guzów nowotworowych po zastosowaniu wodnego extraktu boczniaka ostrygowatego. Przy redukcji poziomu cholesterolu zaleca się dzienną dawkę 3-9 gramów suszonych, sproszkowanych grzybów. Proszek podaje się jako dodatek do zupy, albo innych pokarmów lub po prostu rozpuszczony w letniej wodzie. Przy spożywaniu grzybów świeżych należy dawkę zwiększyć dziesięciokrotnie.

Źródło: grzybypodhala.nethit.pl/viewtopic.php?t=7


Temat: Grzyby - nie tylko smak, ale i zdrowie
" />Grzyby są nam znane od niepamiętnych czasów… Były i wciąż są używane w lecznictwie oraz w kulinariach. Ich właściwości w obu dziedzinach są wysoce cenione i pożądane. Oczywiście mowa jest o grzybach jadalnych, a nie tych trujących, których za wszelką cenę należy unikać i w przypadku wybierania się na grzybobranie należy nie zapomnieć o atlasie grzybów…

Grzyby oprócz dobrego smaku posiadają w sobie wiele cennych dla nas związków mineralnych, bioelementów i witamin. Przede wszystkim należy wspomnieć, iż są bardzo dobrym źródłem witamin z grupy B. Inne składniki, które można wyróżnić w składzie grzyba, to na przykład witamina D i prowitamina A. Niektóre witaminy występują tylko w określonych gatunkach grzybów… Na przykład witamina C znajduje się w kurkach i borowikach. W składzie grzybów można wyróżnić wiele związków mineralnych takich jak:
● Związki wapnia
● Związki fosforu
● Związki potasu

Można w nich wyróżnić również pierwiastki w śladowych ilościach. Pierwiastki na które warto byłoby mieć wzgląd to:
● Magnez
● Żelazo
● Fluor
● Miedź
● Ołów
● Mangan

Należy pamiętać, iż nie tylko tymi trującymi grzybami można się zatruć, gdyż jadalne gatunki rosnące przy autostradach lub skażone pestycydami, również mogą wywołać u nas stan zatrucia. Takie grzyby są wtedy przesycone związkami azotowymi i ołowiem. Oczywiście nie wspominam tu o zatruciach, które dotyczą spożycia starych grzybów…

Bardzo ogólny skład grzyba:
● 90% - woda
● 30 – 50% suchej masy grzyba – białka
● Reszta – cukry, tłuszcze i składniki mineralne

Bardzo pożytecznym gatunkiem grzyba jest grzyb hodowlany zwany Boczniakiem Ostrogowatym… Ze względu na składniki w nim zawarte bardzo dobrze wpływa na nasz organizm, a czasami wręcz jest wskazany… Jakie zastosowania w lecznictwie posiada ten gatunek?? Otóż stosowany jest na wzmocnienie naczyń krwionośnych, co oczywiście jest podstawą. Boczniaki obniżają poziom cholesterolu we krwi przez co zmniejszają ryzyko wystąpienia miażdżycy. Szeroko znane są ogólne właściwości grzybów (w tym także i boczniaków), które są bakteriobójcze oraz antychorobowe… Wykorzystuje się je w przemyśle farmaceutycznym do produkcji leków i antybiotyków (na przykład Pleurotin – google.pl).

Przybliżony skład boczniaka ostrogowatego:
● 50% - węglowodany
● 25% - białka
● 5 – 10% - substancje mineralne oraz azot i fosfor
● 1 – 2% - tłuszcze

Jak każde grzyby, boczniaki muszą także zawierać witaminy… Głównie występują w nim witaminy: A i witaminy z grupy B. Jest on również dobrym źródłem kwasu foliowego, którego niedobór może spowodować między innymi zaburzenia w poprawnym wzroście i rozwoju kości oraz włosów. Poziom białych krwinek w naszym organizmie może spaść. Natomiast boczniaki nie dość, że obniżają poziom cholesterolu, to jeszcze poziom trójglicerydów oraz lipoproteid występujących w surowicy naszej krwi.

Autor: Janusz Ziółkowski (atleci.pl)
Źródło: atleci.pl/viewtopic.php?t=4981



All right reserved.
©